Workshopuri

Pentru a asigura o experiență de înaltă calitate pentru toți participanții, ZEM oferă o varietate de workshop-uri în format fizic.

Evenimente Fizice

Workshopuri Fizice /

ZEM - Zilele Educației Medicale /

ZEM | WORKSHOPURI

Ce ți-am pregătit?

Știm că îți este dor de workshop-uri hands-on, motiv pentru care îți oferim posibilitatea de a participa la evenimente dedicate primilor pași în cercetare, tehnicilor de laborator, procedurilor chirurgicale de bază sau rezolvării unor cazuri clinice, sub îndrumarea unor lectori cunoscuți. Acestea se vor desfășura în diverse locații ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

WORKSHOPURI | ZEM

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

A vine de la Aminoacizi

Dr. Tudor Enache, medic specialist Chirurgie Pediatrică

Hernia diafragmatică congenitală este o malformație caracterizată prin dezvoltarea incompletă a diafragmului. Defectul apare devreme în sarcină, în primele săptămâni și permite deplasarea organelor din abdomen în torace. Netratată, aceasta constituie o afecțiune severă, amenințătoare de viață în 40-62% din cazuri. În ultimii ani, ca urmare a progresului în ceea ce privește tratamentul chirurgical și a îngrijirii specializate, șansele de supraviețuire s-au îmbunătățit considerabil, ajungând în prezent la aproximativ 80% în spitalele cu experiență în astfel de cazuri. În cadrul workshopului susținut de Dr. Tudor Enache, medic specialist Chirurgie Pediatrică, te vei familiariza inițial cu noțiuni teoretice de diagnostic și tratament, iar ulterior, vei avea parte de un atelier de chirurgie minim invazivă. La final vei experimenta tratamentul prin abord minim invaziv al herniei diafragmatice congenitale prin simulare pe model (dry-lab).

Data & Ora

24.03, 16:00-20:00

As. Univ. Dr. Andreea-Taisia Tiron

Angiografia reprezintă una dintre cele mai utilizate metode de diagnostic în cardiologia intervențională. Pentru a cartografia harta vaselor coronare, este necesară injectarea unei substanțe de contrast în arterele coronare și urmărirea traseului acestora, folosind razele X. Scopul procedurii este de a evidenția atât numărul, cât și severitatea și localizarea stenozelor coronariene. Printre bolile cardiace care se pot descoperi prin intermediul angiografiei coronariene, se numără boala coronariană, boala cardiacă congenitală la copii, bolile valvelor inimii, dar și cardiomiopatia. Deși pare ușor complicat, îți promitem că vom desluși împreună misterul angiografiei, alături de As. Univ. Dr. Andreea-Taisia Tiron într-un nou workshop marca ZEM. Te așteptăm alături de noi pentru a învăța cum să ai grijă de inimile celor din jur!

Data & Ora

24.03, 09:00-12:00

C vine de la Consult

Walter E. Dandy Neurosurgical Club

Craniotomia reprezintă o intervenție chirurgicală în care, pentru a avea acces la creier, este necesară înlăturarea temporară a unei porțiuni a craniului. Acest tip de operație se realizează cu precădere în cazul leziunilor sau traumatismelor cerebrale și în implantarea în creierul profund a stimulatoarelor, în cazul unor boli neurologice precum Parkinson, epilepsie și tremor cerebral. Cu ajutorul colegilor noștri de la „Walter E. Dandy Neurosurgical Club”, vei învăța nu numai noțiuni teoretice, precum bazele unei operații cerebrale, abordul chirurgical și realizarea unui volet osos, dar vei și simula o craniotomie, folosind instrumente neurochirurgicale specifice, precum trepanul și fierăstrăul Gigli.

Data & Ora

19.03, 10:00-13:00

Dr. Mara Ieșanu

Nu există copil care să nu își fi păcălit părinții că îl doare burtica ca să lipsească o zi de la scoală! Totuși, ce ne facem dacă nu este vorba doar de o minciună nevinovată? Dr. Mara Ieșanu, medic rezident Gastroenterologie Pediatrică la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Sklodowska Curie” știe cel mai bine ce se află în spatele acestui simptom și de abia așteptăm să descoperi și tu!

Data & Ora

18.03, 14:00-16:00

Dr. Cristian-Dorin Gurau

Condițiile meteorologice influențează numărul de prezentări ale pacienților la camera de gardă, mai ales pe parcursul anotimpurilor bogate în precipitații. Alături de Dr. Cristian-Dorin Gurau vei afla despre cele mai frecvente traumatisme din sezonul rece și vei învăța despre aspectele clinice și paraclinice esențiale atât pentru un diagnostic corect, cât și pentru tratamentul de elecție al fiecărei patologii în parte.

Data & Ora

25.03, 10:00-13:00

Dr. Monica Dugăeșescu

Culturile de celule eucariote se folosesc pe scară largă în laboratoarele din toată lumea, fiind o unealtă cheie într-o varietate de specializari medicale și direcții de cercetare. Dr. Monica Dugăeșescu, medic rezident Medicină de Laborator la Institutul Clinic Fundeni vine să-ți povestească cum se desfășoară o zi într-un laborator printre eprubete, pipete și microscoape.

Data & Ora

24.03, 18:00-20:00

As. Univ. Dr. Doris Ionescu

Cancerul de col uterin sau cervical este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și, potrivit OMS, aproximativ 99% dintre cazuri sunt cauzate de infecția cu HPV. Bineînțeles, la fel ca alte tipuri de cancer, și cancerul cervical poate fi prevenit. As. Univ. Dr. Doris Ionescu, medic primar Anatomie Patologică îți va răspunde la toate întrebările legate de modul de efectuare al acestui test, tipuri de teste PAP, cui îi este adresat sau care sunt rezultatele pe care le putem obține.

Data & Ora

24.03, 14:00-17:00

D vine de la Diagnostic

As. Univ. Dr. Paul Giovanni Portelli

Inspiră adânc… Expiră… Poate părea un exercițiu de relaxare dar, de această dată, ne referim la spirometrie! Deși tehnica poate suna intimidant, îți promitem că îi vei desluși secretele cât ai spune Cheyene-Stokes alături de As. Univ. Dr. Paul Giovanni Portelli, medic specialist Medicina Interna, Asistent universitar în cadrul Clinicii de Medicină Internă și Cardiologie a Spitalului Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele. 

Astm, BPOC, fibroză pulmonară: misterele acestora pot fi descoperite cu ajutorul spirometrului. Descoperă cum se efectuează corect o spirometrie și intră în jocul analizării rezultatelor în cadrul acestui workshop care, cu siguranță, te va lăsa fără suflare! 

Data & Ora

19.03, 13:00-16:00

As. Univ. Dr. Alexandru Dogaru

Participând la acest atelier, vei învăța pas cu pas, sub îndrumarea As. Univ. Dr. Alexandru Dogaru, cum se efectuează disecția anatomică a cordului și vei putea explora tainele structurale ale inimii. În acest fel, îți vei putea exersa abilitățile de utilizare a instrumentarului chirurgical și îți vei reîmprospăta cunoștințele de anatomie a cordului.

Data & Ora

25.03, 10:00-13:00

E vine de la Enzime

Șef Lucrări Dr. Eugenia Roza.

Electroencefalograma (EEG) este o evaluare non-invazivă ce detectează și înregistrează activitatea bioelectrică a creierului. Perioada copilăriei este una plină de transformări, iar acest lucru se reflectă și la nivel cerebral. 

În 2009, după îndelungi cercetări desfășurate în cadrul Universității Harvard, s-a ajuns la concluzia că aproape 50% dintre copiii diagnosticați cu autism suferă în realitate de atacuri cerebrale „ascunse”, ce nu pot fi observate cu ochiul liber, ci doar prin efectuarea unei electroencefalograme.

Descoperirea a oferit posibilitatea unei abordări mai amănunțite, unei scheme de tratament adecvate și unei terapii ce conduce spre o vindecare parțială sau chiar totală. Te invităm să descoperim cum, când și de ce folosim această intervenție, dar și să deslușim cazuri provocatoare și interesante într-o atmosferă dinamică, motivantă și plăcută alături de Șef Lucrări Dr. Eugenia Roza.

Data & Ora

24.03, 08:30-13:00

Dr. Erik Sajgo

Ecocardiografia este o investigație imagistică a cordului, verigă foarte importantă în diagnosticul bolilor cardiovasculare. Este o metodă noninvazivă, nedureroasă, neiradiantă. Cu ajutorul ultrasunetelor permite vizualizarea inimii pe un ecran sub formă de secțiuni și explorarea sa atât din punct de vedere funcțional cât și morfologic. Dr. Erik Sajgo, alături de echipa Centrului de Inovație și e-Health, te va însoți în explorarea secretelor acestei metode, astfel încât să vezi inima cu alți ochi!

Data & Ora

23.03, 16:00-19:00

Dr. Răzvan Rababoc

Ecografia abdominală reprezintă metoda imagistică ce folosește ultrasunetele pentru a vizualiza țesuturi sau organe. Având în vedere caracterul non-iradiant, ușurința realizării, redarea informațiilor în timp real, ecografia este una dintre cele mai folosite investigații paraclinice. Alături de Dr. Răzvan Rababoc și echipa Centrului de Inovație și e-Health vei putea să îți însusești noțiunile de bază ale tehnicii, dar și să o încerci chiar tu.

Data & Ora

21.03, 16:00-19:00

Conf. Univ. Dr. Bogdana Vîrgolici

Fie că e vorba de realizarea screening-ului sau de punerea unui diagnostic, analizele de laborator sunt esențiale. În acest atelier, susținut de Conf. Univ. Dr. Bogdana Vîrgolici, vei putea parcurge toți pașii necesari interpretării celor mai importante tipuri de analize, astfel încât, la final, buletinul de analize va deveni cel mai bun prieten al tău.

Data & Ora

26.03, 11:00-13:00

As. Univ. Dr. Ionuț-Andrei Badea

Sistemul musculo-scheletic reprezintă suportul organismului nostru, de aceea afecțiunile reumatologice nu trebuie niciodată neglijate. Înscrie-te în cadrul acestui atelier pentru a aprofunda alături de As. Univ. Dr. Ionuț-Andrei Badea noțiunile esențiale de ecografie musculo-scheletală și descoperă cum acest examen imagistic este de nelipsit în formularea diagnosticului reumatologic.

Data & Ora

18.03, 16:00-18:00

Conf. Univ. Dr. Secil Omer

Numită și gastroscopie, această tehnică reprezintă la momentul actual cea mai bună metodă de investigare a esofagului, stomacului și duodenului. Împreună cu Conf. Univ. Dr. Secil Omer, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan, vom afla care sunt afecțiunile care pot fi prevenite printr-o efectuarea unei endoscopii și care sunt simptomele ce ne-ar putea îndruma să apelăm la o astfel de investigație.

Data & Ora

24.03, 09:00-12:00

Dr. Natalia Blidaru

O parte importantă în diagnosticarea unei afecțiuni neurologice este examenul clinic. Știm bine că te întâlnești cu stagiul de neurologie de abia spre finalul facultății, prin urmare noi îți dăm voie de această dată să „furi din cașcaval” și să te familiarizezi cu termenii specifici sub îndrumarea Dr. Natalia Blidaru, medic rezident Neurologie la Spitalul Clinic Colentina.

Data & Ora

19.03, 18:00-20:00

I vine de la Iris

Dr. Adrian Buzea

Electrocardiograma este nelipsită din arsenalul unui medic, deoarece este o investigație neinvazivă și atât de simplu de efectuat – dar nu atât de simplu de interpretat! Te invităm să te înscrii în cadrul acestui workshop pentru a îți perfecționa cunoștințele de interpretare a unui EKG patologic alături de Ș. L. Dr. Adrian Buzea.

Data & Ora

18.03, 09:00-12:00

Dr. Elena Bălășescu, Prof. Univ. Daniela Adriana Ion, ș.a.

Aparatul urinar este piesa de domino pe care nu vrem să o vedem căzând vreodată – înscrie-te și tu la acest workshop pentru a descoperi amplitudinea efectelor cauzate de patologia renală și învață despre necesitatea unei abordări interdisciplinare atunci când vine vorba despre managementul diagnostico-curativ al patologiei renale. Mai mult, Ș.L. Dr. Elena Bălășescu, Prof. Univ. Daniela Adriana Ion, Dr. Brătescu Lavinia, Ș. L. Dr. Badea Camelia, Conf. Univ. Dr. Alice Brînzea și Conf. Univ. Dr. Roxana Nedelcu îți vor prezenta modul în care diferite patologii ale tuturor organelor și sistemelor pot afecta rinichiul și cum funcția renală poate fi un marker al unor dezechilibre metabolice.

Data & Ora

18.03, 11:00-13:00

Conf. Univ. Dr. Liliana Mirea, Prof. Univ. Dr. Ioana Marina Grințescu, ș.a.

Secția de ATI este locul în care pacienții critici poartă lupte pe viață și pe moarte, iar medicii fac tot ce le stă în putință ca să le vină în ajutor. Participă la acest workshop, alături de Conf. Univ. Dr. Liliana Mirea, Prof. Univ. Dr. Ioana Marina Grințescu, Ș.L. Dr. Raluca Ileana Ungureanu, S.L. Dr. Cristian Cobilinschi și As. Univ. Dr. Ana Maria Cotae, medici ai secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență București “Floreasca”, pentru a afla ce tratament trebuie acordat atunci când pacientul nu mai poate respira de unul singur și pentru a învăța manevre precum intubația orotraheală, montarea sondei nazogastrice și manevra Sellick.

Data & Ora

18.03, 10:00-13:00

L vine de la Laringe

As. Univ. Dr. Bogdan Nițescu

Îți surâde ideea unei cariere chirurgicale? Dacă da, avem atelierul perfect pentru tine – participă la acest workshop pentru a afla tot ce trebuie să știi despre tehnicile de reconstrucție în urma exciziei formațiunilor tumorale cutanate. Vei învăța diferența dintre lambouri și grefe de piele, vei descoperi principalele tipuri de lambouri cutanate și, bineînțeles, vei învăța să le efectuezi și tu sub îndrumarea As. Univ. Dr. Bogdan Nițescu.

Data & Ora

17.03, 16:00-19:00

M vine de la Mezenter

Societatea Studențească de Chirurgie în România

Atelierul de noduri și suturi chirurgicale este ocazia perfectă pentru a-ți perfecționa îndemânarea și a descoperi dacă ți se potrivește acest drum. Alături de trainerii Societății Studențești de Chirurgie din România (SSCR) vei învăța măsuri de asepsie și antisepsie, vei descoperi instrumentarul folosit în chirurgie și vei realiza primele tale noduri și suturi chirurgicale.

Data & Ora

19.03, 09:00-13:00

19.03, 15:00-19:00

Societatea Studențească de Chirurgie în România

Dacă visezi cu ochii deschiși la o carieră în chirurgia plastică și reconstructivă, mini skills in plastic surgery este atelierul potrivit pentru tine! Trainerii Societății Studențești de Chirurgie din România (SSCR) îți vor prezenta informații teoretice despre domeniu, proceduri și instrumentar, urmând să încerci chiar tu să realizezi suturi specifice domeniului, dar și să iei contact cu principalele tehnici în utilizarea grefelor și lambourilor.

Data & Ora

18.03, 09:00-13:00

SSCR

Noutatea ZEM din acest an constă în posibilitatea de a lua parte în calitate de participant activ și de a-ți susține propria lucrare. Dacă totuși n-ai avut curaj să faci acest pas, membrii SSCR sunt nerăbdători să te învețe care sunt etapele premergătoare realizării unei prezentări.

Data & Ora

19.03, 15:00-19:00

N vine de la Neocerebel

Dr. Alexandra Voicu

Copiii mici sunt greu de înțeles și nici specializarea dedicată lor nu este mai prejos. Prima interacțiune medic – pacient pediatric este deosebit de importantă, de aceea Dr. Alexandra Voicu, medic rezident Pneumologie Pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, ni se alătură pentru a-ți prezenta pe limba copiilor, secretele acestei specializări într-un workshop în colaborare cu Centrul de Inovație și e-Health.

Data & Ora

19.03, 10:00-14:00

Dr. Marius Zaharia

Cât de fascinant poate fi să vizualizezi structurile creierului ca pe o hartă! Partea mai provocatoare este aceea că această hartă craniană este alb-negru. Precum imaginile răzuibile pe care le descopeream în copilărie, în aceeași manieră, cu priceperea Dr. Marius Zaharia, medic rezident Neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, vom reuși să dezvăluim harta craniană.

Data & Ora

19.03, 15:00-17:00

P vine de la Patella

Dr. Alexandru Michire

Radiațiile sunt deseori privite drept dușmani ai omului, însă apar momente când trebuie să ne împrietenim cu acestea. Atunci când vorbim despre afecțiuni precum cancerul, e momentul să îmbrățișăm domeniul radioterapiei și să aflăm cum poate acesta face minuni. Alături de Dr. Alexandru Michire, medic rezident radioterapie – Institutul Oncologic București, Asistent universitar catedra Oncologie, UMF ”Carol Davila”, vei putea afla mai multe despre diagnosticul și tratamentul bolilor oncologice, dar și despre radioterapie și contouring – o metodă prin care se poate limita toxicitatea radiațiilor. Sari la următorul nivel (de cunoștințe) cu ajutorul acestui workshop!

Data & Ora

18.03, 13:00-15:00

Walter E. Dandy Neurosurgical Club

Hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale, iar operarea acesteia este pe cât de complexă, pe atât de interesantă. În funcție de zona afectată, herniile de disc se împart în hernii cervicale, toracale și lombare. Misterul operațiilor de hernie de disc va fi deslușit de voluntarii filialei din București a „Walter E. Dandy Neurosurgical Club”! Acest workshop îți va prezenta patologia, pornind de la elementele anatomice, diferitele tehnici chirurgicale utilizate în cadrul operației, în funcție de tipul de hernie, toate acestea fiind exemplificate pe modele printate 3D, simulând astfel intervenția propriu-zisă.

Data & Ora

19.03, 15:00-18:00

R vine de la Ribozom

As. Univ. Dr. Cristina Niculițe

Orice student în Medicină poate confirma că s-a întâlnit cel puțin o dată cu această noțiune la cursurile de genetică sau de virusologie. În ultimii 2 ani s-a vorbit mult despre această tehnică în vederea identificării infecției cu SARS-Cov-2. De această dată, împreună cu As. Univ. Dr. Cristina Niculițe, cercetător științific III în laboratorul de Biologie celulară și biologie experimentală la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeș” vom dezbate subiectul într-o manieră relaxată, abordând o perspectivă diferită.

Data & Ora

24.03, 09:00-12:00

25.03, 09:00-12:00

S vine de la Simfiza

Departamentului pentru Situații de Urgență - DSU

Ai fost vreodată pus în situația de a salva viața unei persoane în cazul unei urgențe? Ai fost nevoit să acorzi primul ajutor, însă nu ai știut cum? În cadrul acestui workshop vei învăța să identifici victimele care necesită suport vital de bază, să analizezi semnele vitale ale acestora și să le oferi în mod corect primul ajutor, ghidat de medicii Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU.

Data & Ora

19.03, 10:00-12:00

T vine de la Tratament

Dr. Mara Mihai

La fel cum orice copil își dorește ca juliturile lui să se vindece mai rapid ca să poată ieși înapoi la joacă, orice medic își dorește ca plăgile pacienților lui să se vindece cu cât mai puține complicații. Dr. Mara Mihai, Șef de Lucrări în cadrul clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgență “Elias”, te va ajuta, în acest workshop hands-on, să descoperi cum pansamentele clasice pot fi înlocuite cu noțiuni de fizică, presiunea negativă fiind folosită în tratamentul ulcerațiilor pentru a sigila plaga și pentru a grăbi vindecarea.

Data & Ora

24.03, 12:00-15:00

Road Safety

Cum ajuți o persoană care se luptă să supraviețuiască? În practică, acordarea de prim-ajutor nu se limitează doar la manevrele de resuscitare. Pentru că ne dorim salvatori pregătiți pentru situații cât mai variate, de la gestionarea unui șoc anafilactic până la tratarea arsurilor de diferite grade, acest workshop, oferit de colegii noștri de la proiectul “Road Safety”, îți va oferi informațiile necesare pentru a putea acorda ajutor atunci când este nevoie.

Data & Ora

19.03, 12:00-15:00

As. Univ. Dr. Elena-Daniela Gheoca-Mutu

Puncția-biopsie mamară este indicată atunci când este nevoie de obținerea diagnosticului histo-patologic de certitudine, ceea ce ne permite să cunoaștem natura malignă sau benignă a unui nodul. Înscrie-te la acest atelier pentru a descoperi și pentru a exersa și tu principalele tenhici de biopsie mamară, sub îndrumarea As. Univ. Dr. Elena-Daniela Gheoca-Mutu.

Data & Ora

24.03, 16:00-18:00

Medical Research education

Hans Christian Gram a fost cel care a dezvoltat tehnica de colorare Gram, pata Gram fiind o metodă diferențială de colorare folosită pentru a încadra bacteriile în una din cele două grupuri (gram-pozitiv și gram-negativ). Studenții voluntari din cadrul proiectului Medical Research education te așteaptă la un workshop plin de culoare, în cadrul căruia să îți fixezi cunoștințele acumulate la orele de microbiologie.

Data & Ora

25.03, 15:00-17:00