Workshopuri

Pentru a asigura o experiență de înaltă calitate pentru toți participanții, ZEM oferă o varietate de workshop-uri în format fizic.

Evenimente Fizice

Workshopuri Fizice /

ZEM - Zilele Educației Medicale /

ZEM | WORKSHOPURI

Ce ți-am pregătit?

Știm că îți este dor de workshop-uri hands-on, motiv pentru care îți oferim posibilitatea de a participa la evenimente dedicate primilor pași în cercetare, tehnicilor de laborator, procedurilor chirurgicale de bază sau rezolvării unor cazuri clinice, sub îndrumarea unor lectori cunoscuți. Acestea se vor desfășura în diverse locații ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

WORKSHOPURI | ZEM

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

A vine de la Aminoacizi

Conf. Univ. Dr. Claudiu-Eduard Nistor și Dr. Anca Cucu

Chirurgia toracică este o specialitate complexă care se concentrează pe diagnosticul și tratamentul afecțiunilor de la nivelul toracelui, incluzând plămânili, esofagul, inimia și structurile adiacente. Conf. Univ. Dr. Claudiu-Eduard Nistor și Dr. Anca Cucu vor împărtăși alături de voi cunoștințele și experiențele acumulate în domeniu, aducând în discuție diverse subiecte ce stau la baza acestei specializări medicale.

Data & Ora

16.03

15:00 - 19:00

Societatea Studențească de Chirurgie în România

Nodurile chirurgicale nu mai prezintă o dificultate pentru tine și vrei să treci la nivelul următor? Fii cu un pas mai aproape de miracolele din sala de operație participând la un atelier de anastomoze intestinale! Pune cap la cap ideile (și intestinele) pentru a îți perfecționa îndemânarea!

Data & Ora

16.03

12:00 - 16:00

Societatea Studențească de Chirurgie în România

Dacă ești o persoană ce prezintă multă răbdare și care este atrasă de detalii, ce are alături și o mână fină, o carieră în chirurgia vasculară este tot ce ți-ai putea dori. În cazul în care te fascinează acest domeniu și îți dorești puțină adrenalină, avem aici atelierul perfect pentru tine!

Data & Ora

17.03

10:00 - 14:00

Dr. Adelaida Avino

Arsurile sunt leziuni ale pielii sau ale altor țesuturi profunde cauzate de expunerea la căldură, substanțe chimice, electricitate sau radiații. Managementul arsurilor implică acțiuni imediate și continue pentru a trata și a preveni complicațiile lor. Alături de Dr. Adelaida Avino vom explora în cadrul acestui workshop secretele unei anamneze complete și modalități eficiente de gestionare a acestora.

Data & Ora

16.03

15:00 - 18:00

Asist. Univ. Dr. Dragoș-Cosmin Zaharia

Pneumologia reprezintă ramura medicală dedicată identificării, diagnosticării, tratării și recuperării pacienților ce prezintă diverse afecțiuni la nivelul aparatului respirator (plămâni, bronhii, pleură). În cadrul acestui workshop, domnul Asist. Univ. Dr. Dragoș-Cosmin Zaharia ne va explica în ce constă implicarea în calitate de medic pneumolog pentru diagnosticarea și tratarea diverselor patologii precum astmul, bronșita și alte boli pulmonare.

Data & Ora

19.03

16:00 - 20:00

C vine de la Consult

Asist. Univ. Dr. Adelina Sorescu

Copiii mici sunt cel mai greu de înțeles când vine vorba de practica medicală. Mai ales într-un domeniu complex, precum cardiologia, interacțiunea medic-pacient pediatric este deosebit de importantă pentru punerea unui diagnostic corect. De aceea, Asist. Univ. Dr. Adelina Sorescu, Medic Rezident Cardiolog, ni se alătură pentru a vă prezenta diferite cazuri clinice ce vor fi rezolvate într-un mod interactiv.

Data & Ora

23.03

10:00 - 13:00

Asist. Univ. Dr. Laura Stroică

Antropologia forensică reprezintă un domeniu crucial pentru rezolvarea cazurilor de dispariții sau de identificare a unor fragmente scheletale. Alături de Asist. Univ. Dr. Laura Stroică veți urmări principalele etape de lucru utilizate în identificarea unor fragmente osoase, stabilirea sexului și înălțimii persoanei căreia i-au aparținut, iar la final, veți descoperi o scurtă incursiune în tehnici specifice aparținând investigațiilor criminalistice.

Data & Ora

17.03

11:00 - 14:00

Dr. Ileana Delia Săbău, Medic Specialist Genetică Medicală- Synevo

Consultul genetic este actul medical prin care medicul specialist în genetică medicală explică diagnosticul pacientului și familiei acestuia, în cazul în care acesta se cunoaște, recomandând o conduită potrivită, specifică și personalizată fiecărei boli în parte. Medicul explică modul de transmitere, riscul de recurență al bolii în familie, efecte posibile sau complicații ale bolii, precum și posibile tratamente personalizate. Dacă nu se cunoaște diagnosticul, medicul genetician recomandă testele genetice necesare pentru a fi identificat diagnosticul și a se lua cea mai bună decizie medicală pentru pacient și întreaga familie. Deși poate suna complicat, o vom avea alături pe Dr. Ileana Delia Săbău, Medic Specialist Genetică Medicală- Synevo, ce ne va ajuta să punem toate bazele unui diagnostic genetic.

Data & Ora

24.03

12:00 - 14:00

Șef de Lucrări Dr. Daniela Tălăpan

Culturile bacteriene sunt utilizate în cercetare, diagnostic medical, producție industrială și în alte domenii pentru a studia, identifica și caracteriza bacteriile, precum și pentru a efectua teste de sensibilitate la antibiotice și alte substanțe. În cadrul acestui workshop, Șef de Lucrări Dr. Daniela Tălăpan va oferi participanților șansa de a înțelege principiile de bază ale culturilor bacteriene și importanța acestora în lumea medicală.

Data & Ora

22.03

09:00 - 12:00

Susana Kalbani (Qasem) - Cercetător în Medicină

Cu toții am auzit de articole științifice, ce presupun și în ce constau, dar puțini dintre noi știm să facem diferența între un articol corect și unul ce nu conține informații valide. Astfel, alături de Susana Kalbani, vom învăța cum să analizăm un articol și cum să ne dăm seama dacă este unul cu adevărat relevant!

Data & Ora

23.03

17:00 - 19:00

D vine de la Diagnostic

Dr. Ruxandra Marian

Chirurgia bariatrică este o procedură chirurgicală ce are ca scop reglarea obezității și a patologiilor asociate. În cadrul acestui workshop, alături de Dr. Ruxandra Marian, veți afla cum funcționează intervenția, care sunt rezultatele și, mai ales, care sunt riscurile și beneficiile pe termen lung ale acestei proceduri complexe! 

Data & Ora

16.03

14:00 - 17:00

Asist. Univ. Dr. Găina Gisela

Distrofiile musculare reprezintă un grup de patologii genetice care afectează sistemul muscular, ce determină slăbiciune progresivă și pierderea funcției contractile. Aceste afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților și pot influența negativ mobilitatea, respirația și funcția cardiacă. Asist. Univ. Dr. Găina Gisela vă aduce în prim plan aceste boli musculare complexe, oferindu-vă oportunitatea de a explora terapiile personalizate și de a discuta despre modalitățile de îngrijire a pacienților.

Data & Ora

22.03

16:00 - 19:00

MD Rez. Drd. Păun Adrian

Adepții workshopurilor interactive, dar și a serialului “Dr. House” au ocazia să se pună în pielea acestuia și să ia parte la rezolvarea unor probleme din unul dintre cele mai complicate domenii: bolile infecțioase. Astfel, alături de MD Rez. Drd. Păun Adrian, se vor elucida mai multe cazuri, punându-se cap la cap toate informațiile la care aveți acces, încercând să găsiți cea mai bună rezolvare, implicând întrebări și discuții de grup.

Data & Ora

24.03

14:00 - 17:00

E vine de la Enzime

Dr. Ruxandra Dobrescu

Ecografia tiroidiană este o procedură medicală non-invazivă care utilizează ultrasunetele pentru a examina glanda tiroidă. Această tehnică permite medicului să observe structura și dimensiunea glandei tiroide, precum și să detecteze eventuale anomalii sau noduli. În cadrul acestui workshop, alături de Dr. Ruxandra Dobrescu, participanții vor afla cum se realizează o ecografie tiroidiană și vor fi ghidați prin procesul de interpretare a rezultatelor și implicațiile lor clinice.

Data & Ora

22.03

17:00 - 19:00

Marius Bortă sub îndrumarea Conf. Univ. Dr. Ana-Maria Enciu

Cercetarea este procesul sistematic și riguros de investigație, explorare și analiză a unor probleme, fenomene sau întrebări de interes, în scopul obținerii de noi cunoștințe. Alături de colegul nostru Marius Bortă, sub îndrumarea doamnei Conf. Univ. Dr. Ana-Maria Enciu, participanții vor avea ocazia de a explora universul fascinant al practicilor de laborator și de a se familiariza cu tehnicile și metodele de bază utilizate frecvent în practica medicală, precum electroforeza și PCR.

Data & Ora

22.03

09:00 - 14:00

I vine de la Iris

Dr. Kalbani Samih

Electrocardiograma este un test simplu ce măsoară activitatea electrică a inimii care poate fi modificată de diverse patologii cardiovasculare. De aceea, EKG-ul este unul dintre primele teste recomandate în evaluarea aparatului cardiovascular. Alături de Dr. Kalbani Samih, fondatorul ReziEasy, veți însuși cunoștințe de bază pentru viitor și veți învăța cum se “descifrează” secretele inimii.

Data & Ora

23.03

14:00 - 16:00

Asist. Univ. Dr. Letiția Toma

Edemul reprezintă o acumulare excesivă de lichid în țesuturile organismului. Acesta poate fi localizat sau generalizat și poate afecta orice parte a corpului, inclusiv membrele, fața, abdomenul sau plămânii. Asist. Univ. Dr. Letiția Toma va aduce în atenția publicului diverse cazuri clinice a căror diagnosticare completă necesită cunoștințe ce îmbină mai multe specializări!  

Data & Ora

23.03

11:00 - 13:00

L vine de la Laringe

As. Univ. Dr. Bogdan Nițescu

Îți surâde ideea unei cariere chirurgicale? Dacă da, avem atelierul perfect pentru tine – participă la acest workshop pentru a afla tot ce trebuie să știi despre tehnicile de reconstrucție în urma exciziei formațiunilor tumorale cutanate. Vei învăța diferența dintre lambouri și grefe de piele, vei descoperi principalele tipuri de lambouri cutanate și, bineînțeles, vei învăța să le efectuezi și tu sub îndrumarea As. Univ. Dr. Bogdan Nițescu.

Data & Ora

17.03, 16:00-19:00

M vine de la Mezenter

Dr. Cristina Bran-Popescu

Crizele epileptice sunt episoade bruște și temporare de activitate neuronală anormală în creier, care pot determina schimbări în comportament, senzații și mișcări. Acestea variază în severitate și implică diferite simptome, inclusiv convulsii, pierderea cunoștinței, mișcări involuntare ale membrelor sau mușchilor feței și modificări ale stării de conștiență. În cadrul acestui workshop, Dr. Cristina Bran-Popescu vă va prezenta cum reușesc mulți oameni să gestioneze crizele epileptice și să trăiască o viață normală, cu tratament adecvat și sprijin.

Data & Ora

23.03
13:00 - 15:00

Dr. Popa Mihnea-Ioan-Gabriel

Fractura reprezintă o discontinuitate la nivel osos care se datorează unui traumatism sever sau ca urmare a unor mișcări repetitive cu suprasolicitare ligamentară și osoasă crescută. Fractura la nivelul osului indemn (sănătos) se datorează în principal unui traumatism prin lovire sau cădere de la înălțime și poate fi însoțită de luxație sau leziuni neurovasculare adiacente. În cadrul workshopului susținut de Dr. Popa Mihnea-Ioan-Gabriel, vei învăța despre diferitele tipuri de fracturi și despre tratamentul fiecăreia dintre acestea.

Data & Ora

23.03

09:00 - 12:00

Societatea Studențească de Chirurgie în România

Atelierul de noduri și suturi este locul perfect pentru a-ți dezvolta îndemânarea ca viitor chirurg. Astfel, o să devii familiar cu instrumentele chirurgicale de bază și cu utilizarea acestora, realizând în final primele noduri și suturi! Deoarece știm că acest workshop este printre preferințele voastre principale, Societatea Studențească de Chirurgie din România a decis să ne ofere acest workshop de două ori, astfel încât să se bucure cât mai mulți dintre voi de această oportunitate!

Data & Ora

23.03

14:00 - 18:00

Societatea Studențească de Chirurgie în România

Privești participanții activi cu admirație, sperând să ai și tu curajul lor cândva? Mini MFSP (My First Scientific Presentation) poate fi potrivit pentru tine! Adu-ți laptopul și curiozitatea pentru a descoperi pașii spre o lucrare științifică de succes!

Data & Ora

22.03

16:00 - 20:00

N vine de la Neocerebel

Echipa nucleului de realitate extinsă din cadrul Centrului de inovație și e-Health

Realitatea virtuală reprezintă o formă inovativă de studiu, ce permite vizualizarea unor structuri anatomice într-o perspectivă nouă, de înaltă calitate. Această metodă inedită oferă posibilitatea de a descoperi teritoriile celui mai complex organ care coordonează fiecare activitate a corpului: creierul, enciclopedia vie a cunoștințelor. În cadrul acestui workshop, echipa nucleului de realitate extinsă din cadrul Centrului de inovație și e-Health va oferi participanților ocazia să exploreze anatomia fascinantă a creierului uman.

Data & Ora

22.03

15:00 - 17:00

Dr. Ioana Gabriela Vișan

Obstetrica este o ramură medicală care se ocupă de supravegherea femeii pe toată perioada sarcinii, în timpul nașterii și postpartum. Medicii obstetricieni-ginecologi pot efectua un număr foarte mare de proceduri asociate cu sarcina precum monitorizarea ecografică a fătului, operația cezariană, chiuretajul, cerclajul cervical, nașterea naturală, managementul complicațiilor și multe altele. În cadrul acestui workshop, Dr. Oana Mihaela Vișan ne va dezvălui secretele lumii complexe a obstetricii.

Data & Ora

21.03

17:00 - 19:00

Prof. Univ. Dr. Habil. Camelia Diaconu, Președinta Uniunii Medicale Balcanice

Ecografia cardiacă sau ecocardiografia este considerată standardul de aur al investigațiilor în cardiologie. Este metoda imagistică de primă intenție în toate bolile inimii, având un rol important atât în diagnosticul și managementul diverselor boli cardiace, cât și în prevenția acestora. Ecocardiografia folosește ultrasunete care permit evaluarea structurilor inimii (cavități, valve, mușchiul cardiac) și a funcției de contracție și de relaxare a inimii. În cadrul acestui workshop susținut de Prof. Univ. Dr. Habil. Camelia Diaconu, Președinta Uniunii Medicale Balcanice, vei putea afla toate detaliile despre noțiunile de bază ce intră în această investigație!

Data & Ora

20.03

09:30 - 12:30

Dr. Diana Mihai

Cum se pune diagnosticul infertilității feminine sau masculine? Care sunt pașii pentru stabilirea planului de tratament? La ce se referă procedurile de Reproducere Umană Asistată și cum se realizează din punct de vedere practic? Când se recomandă FIV și când inseminarea intrauterină? Alături de Dr. Diana Mihai veți afla răspunsul la toate întrebările și veți avea ocazia să aplicați aceste cunoștințe pe simulatoare, exersând tehnicile folosite pentru o puncție ovariană sau un embriotransfer.

Data & Ora

18.03

16:00 - 20:00

Asist. Univ. Dr. Paul Portelli

Spirometria este un test simplu care ajută la diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni ale plămânilor, prin măsurarea volumului de aer expirator. Astm, BPOC, fibroză pulmonară: misterele acestora pot fi descoperite cu ajutorul spirometrului. Asist. Univ. Dr. Paul Portelli vă va ajuta să descoperiți cum se efectuează corect o spirometrie în cadrul acestui workshop care, cu siguranță, vă va lăsa fără suflare!

Data & Ora

24.03

10:00 - 12:00

O vine de la Oftalmologie

Dr. David Beuran

Oftalmoscopia directă este o tehnică de bază în oftalmologie care permite vizualizarea structurilor interne ale globului ocular, inclusiv nervul optic, retina și vasele de sânge. În cadrul acestui workshop Dr. David Beuran va prezenta noțiuni practice ce stau la baza intervențiilor realizate în cadrul patologiilor retiniene vasculare, patologiilor maculare dobândite și patologiilor nervului optic.

Data & Ora

23.03

12:00 - 16:00

Prof. Univ. Dr. Ileana Constantinescu

Este un lucru cert că știința stă la baza progresului. Pentru a accelera schimbarea în domeniul sănătății, este necesar ca cercetarea medicală să fie întotdeauna un domeniu în care se investește. Dar care este rolul studenților în cercetarea științifică? Pentru cei care sunt atrasi de o carieră care le aduce prestigiu și multă cunoaștere, doamna Prof. Univ. Dr. Ileana Constantinescu va oferi informații prețioase despre diverse oportunități în cercetare pentru studenți.

Data & Ora

24.03

10:00 - 12:00

Asist. Univ. Dr. Alina Smaranda, S.L. Dr. Adela Caramoci, Dr. Irina Gaiu

Examenul medico-sportiv reprezintă un segment important în domeniul medicinei sportive. Este un proces care își propune să evalueze și să asigure performanța optimă și sănătatea sportivilor. Oricare ar fi sportul practicat, examenul medico-sportiv reprezintă o verificare amănunțită și necesară pentru a stabili dacă putem practica sport în siguranță și pentru a identifica potențiale probleme de sănătate care pot afecta performanțele noastre. Alături de Asist. Univ. Dr. Alina Smaranda, Șef de Lucrări Dr. Adela Caramoci și Dr. Irina Gaiu veți avea ocazia de a realiza screening-uri ECG, dezvoltare fizică, antropologie și testare de efort.

Data & Ora

21.03

12:00 - 15:30

Asist. Univ. Dr. Radu Ion Tudor

O singură imagine poate face diferența între viață și moarte. În acest sens, intervine radiologia, ramură medicală ce folosește imagistica pentru diagnosticarea patologiilor din corpul uman. În cadrul acestui workshop, sub îndrumarea Asist. Univ. Dr. Radu Ion Tudor, vei avea ocazia să descoperi care sunt aspectele imagistice ale mai multor patologii acute în camera de gardă, lărgindu-ți orizonturile în ceea ce privește atât caracterul acut al diferitelor boli cât și aspectele radiologice după care te poți ghida în formularea diagnosticului.

Data & Ora

23.03

12:00 - 15:00

P vine de la Patella

Dr. Alin Catrina

Comunicarea poate avea multe culori, important este să găsim nuanța potrivită! Împreună cu Dr. Alin Catrina vom explora strategii eficiente pentru a construi o relație empatică și de încredere cu pacienții. Vă așteptăm să descoperiți secretele unei comunicări de succes în sfera psihiatriei.

Data & Ora

16.03

10:00 - 13:00

Dr. Lucian Scurtu

Știați că dermatoscopia este considerată cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de piele? Aceasta este o metodă modernă, rapidă și neinvazivă de examinare a pielii, folosită pentru a crește acuratețea diagnosticului dermatologic. Te așteptăm să descoperi tainele acestei proceduri alături de Dr. Lucian Scurtu

Data & Ora

21.03

20:00 - 22:00

R vine de la Ribozom

As. Univ. Dr. Cristina Niculițe

Orice student în Medicină poate confirma că s-a întâlnit cel puțin o dată cu această noțiune la cursurile de genetică sau de virusologie. În ultimii 2 ani s-a vorbit mult despre această tehnică în vederea identificării infecției cu SARS-Cov-2. De această dată, împreună cu As. Univ. Dr. Cristina Niculițe, cercetător științific III în laboratorul de Biologie celulară și biologie experimentală la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeș” vom dezbate subiectul într-o manieră relaxată, abordând o perspectivă diferită.

Data & Ora

24.03, 09:00-12:00

25.03, 09:00-12:00

S vine de la Simfiza

Dr. Simona Ardelean

Orice student la medicină  se simte cel mai aproape de statutul de medic atunci când vine vorba de suturi chirurgicale. Dar câți dintre voi ați văzut sau ați studiat suturile oculare?  Împreunā cu Dr. Simona Ardelean o să aflați toate detaliile despre suturile oculare şi cum se realizează acestea, într-o manieră relaxantă. 

Data & Ora

16.03

11:00 - 13:00

U vine de la Uracil

Dr. Alin Cosmin Fîciu

Laparoscopia reprezintă o tehnică chirurgicală modernă, minim invazivă, utilizată în scop diagnostic sau terapeutic. Aceasta utilizează în mod caracteristic incizii mici pentru accesul în cavitățile abdominală sau pelvină, unele dintre avantajele majore fiind reprezentate de recuperarea post-operatorie mult mai rapidă a pacientului, respectiv o rată mult scăzută a complicațiilor intra și post-operatorii. În cadrul acestui workshop, Dr. Alin Cosmin Fîciu vă va ajuta să înțelegeți noțiunile de bază ale acestei tehnici chirurgicale.

Data & Ora

22.03

15:00 - 18:00

T vine de la Tratament

Dr. Mara Mihai

La fel cum orice copil își dorește ca juliturile lui să se vindece mai rapid ca să poată ieși înapoi la joacă, orice medic își dorește ca plăgile pacienților lui să se vindece cu cât mai puține complicații. Dr. Mara Mihai, Șef de Lucrări în cadrul clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgență “Elias”, te va ajuta, în acest workshop hands-on, să descoperi cum pansamentele clasice pot fi înlocuite cu noțiuni de fizică, presiunea negativă fiind folosită în tratamentul ulcerațiilor pentru a sigila plaga și pentru a grăbi vindecarea.

Data & Ora

24.03, 12:00-15:00

Road Safety

Cum ajuți o persoană care se luptă să supraviețuiască? În practică, acordarea de prim-ajutor nu se limitează doar la manevrele de resuscitare. Pentru că ne dorim salvatori pregătiți pentru situații cât mai variate, de la gestionarea unui șoc anafilactic până la tratarea arsurilor de diferite grade, acest workshop, oferit de colegii noștri de la proiectul “Road Safety”, îți va oferi informațiile necesare pentru a putea acorda ajutor atunci când este nevoie.

Data & Ora

19.03, 12:00-15:00

As. Univ. Dr. Elena-Daniela Gheoca-Mutu

Puncția-biopsie mamară este indicată atunci când este nevoie de obținerea diagnosticului histo-patologic de certitudine, ceea ce ne permite să cunoaștem natura malignă sau benignă a unui nodul. Înscrie-te la acest atelier pentru a descoperi și pentru a exersa și tu principalele tenhici de biopsie mamară, sub îndrumarea As. Univ. Dr. Elena-Daniela Gheoca-Mutu.

Data & Ora

24.03, 16:00-18:00

Medical Research education

Hans Christian Gram a fost cel care a dezvoltat tehnica de colorare Gram, pata Gram fiind o metodă diferențială de colorare folosită pentru a încadra bacteriile în una din cele două grupuri (gram-pozitiv și gram-negativ). Studenții voluntari din cadrul proiectului Medical Research education te așteaptă la un workshop plin de culoare, în cadrul căruia să îți fixezi cunoștințele acumulate la orele de microbiologie.

Data & Ora

25.03, 15:00-17:00