


Conferințe
Conferințele din acest an îți vor stârni curiozitatea și interesul, atât prin temele abordate, cât și prin lectorii care le vor susține. Idei noi, inovație și răspunsuri la întrebările pe care și le pun cei mai mulți dintre noi – pe scurt, conferințele ediției a XVI-a a proiectului ZEM, accesibile gratuit oricărui participant.
Zilele Educației Medicale |
CONFERINȚE |
Terapiile inovative în hematologia pediatrică - intersecția dintre cercetare și clinică
Prof. Univ. Dr. Anca Coliță
Dr. Anca Coliță este medic primar Oncologie și Hematologie Pediatrică, coordonator al programului de Transplant Medular Pediatric în cadrul Institutului Clinic Fundeni și Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Sub conducerea doamnei Profesor, Institutul Clinic Fundeni a devenit primul centru medical din România care a introdus Terapia cu celule CAR-T (chimeric antigen receptor T cells) în tratamentul leucemiilor acute limfoblastice la pacienții pediatrici și adulți tineri, dar și al limfoamelor non-Hodgkiniene cu celule B.
Îmi aleg meseria de medic sau ea mă alege?
Dr. Adrian-Gabriel Marinescu, Dr. Bianca Ilie
Cu toții am fost puși în timpul liceului în postura de a lua o decizie care urma să ne configureze, dacă nu toată viața, cel puțin următorii ani- ce meserie vreau sa am? Mai devreme sau mai târziu, mai ușor sau mai greu, toți cei care am ajuns studenți în Medicină, am dat la momentul respectiv răspunsul "medic". În timpul facultății intervin alte întrebări, de pildă "Ce specializare îți dorești?", "Vrei să lucrezi în spital sau într-un cabinet?", "Ți-ai dori o specializare chirurgicală sau una medicală?". La toate aceste întrebări, suntem tentați ca, cel puțin în anii preclinici, să răspundem tot cu o întrebare "Cum ar trebui să îmi dau seama ce îmi doresc?". Tocmai de aceea i-am invitat pe Dr. Adrian-Gabriel Marinescu, medic primar infecționist în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" și pe Dr. Bianca Ilie, medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș". Suntem curioși să aflăm care a fost drumul pe care l-au parcurs pentru a lua aceste decizii, cât de greu le-a fost, ce i-a determinat să facă aceste alegeri și dacă într-adevăr există oameni care sunt făcuți pentru această meserie sau totul ține de cât de mult muncești și cât de perseverent ești.
Tulburările de personalitate și corelatele sociale disfuncționale ale acestora
Prof. Univ. Dr. Adela Ciobanu
Personalitatea reprezintă acel amalgam de trăiri, gânduri, sentimente și credințe ce formează ființa umană și care o ajută să se integreze în societate. În momentul în care apare o tulburare în acest tot unitar, integrarea individului în sfera socială poate deveni dificilă, chiar imposibilă, în cazul în care este identificată tardiv sau tratată necorespunzător. În cadrul acestei conferințe vei afla mai multe informații despre cele trei clustere care stau la baza tulburărilor de personalitate, caracterizate prin comportament excentric, dramatic sau anxios, dar și modul în care sunt influențate relațiile cu cei din jur, în funcție de trăsăturile specifice fiecărei categorii.
Rolul microbiomului în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a pacientului pediatric
Prof. Univ. Dr. Doina Pleșca
Când ne gândim la microbi, în mod inevitabil îi asociem cu ceva patologic, menit să distrugă și să perturbe funcționarea corpului uman. Ei bine, nu toți microbii sunt dăunători, iar unele specii chiar pot contribui la dezvoltarea armonioasă a celor mici. Surprinzător, nu? Acum te întrebi: care sunt acele specii de microbi care sunt "prietenoase"? Ce rol joacă ele în creșterea copiilor? De ce au o importanță atât de mare pentru micuții pacienți? La toate aceste întrebări, plus multe altele, ne va răspunde 𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐔𝐧𝐢𝐯. 𝐃𝐫. 𝐃𝐨𝐢𝐧𝐚 𝐏𝐥𝐞𝐬̦𝐜𝐚, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” și președinte al Societății Române de Pediatrie, fiind o figură emblematică în domeniul pediatric.