Activitățile de Educație Medicală


De multe ori, informațiile din sfera medicală pot fi greu de înțeles și toți avem nevoie de o pauză, în care să ne detașăm de programa standard a cursurilor, lucrărilor practice și să învățăm mai multe despre noi.

Ce includ activitățile medicale?

Activitățile de educație medicală își propun să facă acest lucru, prin întâlniri cu medici rezidenți din țară și din afara țării, studenți plecați cu burse Erasmus, discuții despre cum lucrurile din jur ne influențează viața de zi cu zi, dar și despre cum medicina interacționează cu multe domenii în activitatea cotidiană. Acestea se vor desfășura în format fizic.

Eveniment Fizic

Activitățile Medicale Educaționale din cadrul ZEM | Ediția a XVI-a

Dr. Tudor Enache, Dr. Theodor Mareș, Dr. Monica Albert și Asist. Univ. Dr. Paul Iordache

Rezidențiatul și doctoratul în străinătate sunt experiențe unice care merită să fie luate în calcul încă din primii ani de la terminarea studiilor universitare, fără a amâna această șansă. 

Îți dorești sa faci acest pas pentru tehnologii și echipamente medicale care nu sunt disponibile în România? Visezi la o dezvoltare personală și profesională într-o cultură nouă și la pregătirea unei cariere la nivel internațional? Îți pot împărtăși din propria experiență chiar invitații noștri: Dr. Tudor Enache, Dr. Theodor Mareș, Dr. Monica Albert și Asist. Univ. Dr. Paul Iordache.

Data & Ora

18.03, 15:00-17:00

Ariadna Titieni, Ecaterina Scafa, Ioana Spînu și Ana Țânțu

Îți dorești să pleci pentru un semestru sau chiar pentru un an prin intermediul programului Erasmus? Te interesează posibilitatea unui Erasmus Traineeship în timpul verii? Dacă ai întrebări și îți dorești feedback-uri de la foștii participanți, ZEM îți oferă răspunsurile de care ai nevoie! 

Fă cunoștință cu Ariadna Titieni, Ecaterina Scafa, Ioana Spînu și Ana Țânțu care îți vor povesti despre experiența lor de a fi student la medicină și în alte colțuri ale lumii, în țări precum Franța sau Italia!

Data & Ora

19.03, 16:00-18:00

Prof. Univ. Dr. Ileana Constantinescu

Proiectele de cercetare medicală pot obține sponsorizări, contribuții financiare directe ca donații de la bugetul Uniunii Europene, dar care trebuie să îndeplinească anumite condiții. 

Dacă te interesează domeniul cercetării și vrei să aplici pentru o bursă prin care să îți poți duce ideea mai departe la nivel de proiect, atunci te așteptăm alături de invitata noastră, Prof. Univ. Dr. Ileana Constantinescu, Directorul Centrului de Imunogenetică și Virusologie în cadrul Institutului Clinic Fundeni, pentru a afla toate detaliile necesare acestor demersuri.

Data & Ora

25.03, 11:00-13:00

Dr. Vlad George Rădulescu

Avem o mulțime de informații pe tema nutriției la doar un click distanță, cu toate acestea peste 60% dintre adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces, iar tendința este spre obezitate. 

Te invităm la o discuție deschisă împreună cu Dr. Vlad George Rădulescu, medic rezident endocrinolog și Cofounder & Nutritionist | Fittest Wellness pentru a combate dezinformarea din mediul online din domeniul nutriției și fitness-ului. Această activitate medicală nu te va învăța cum să îți modifici greutatea pentru a-ți atinge un ideal, ci îți va oferi bazele pentru a avea un stil de viață echilibrat.

Data & Ora

18.03, 17:30-19:30

Conf. Dr. habil. Ovidiu Popa-Velea, Ș. L. Dr. Liliana Diaconescu

Acest simpozion va prezenta câteva noțiuni teoretice relevante pentru sindromul de burnout academic, cele mai populare instrumente standardizate de diagnostic și screening ale acestuia, precum şi principalele modalități de prevenție și intervenție utile studenților la Medicină şi domeniilor asociate.

O atenție deosebită va fi acordată prezentării rezultatelor proiectului european BenDiT-EU (2020-2023), coordonat de UMF Carol Davila – Bucureşti, respectiv Manualului de Burnout pentru studenți şi platformei de e-health BWP-BenDiT-EU. Aceasta din urmă oferă nu numai o diagnoză rapidă a acestui sindrom, dar este în măsură şi să orienteze studentul în direcţia identificării unor resurse locale de suport, să furnizeze răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de burnout şi să sugereze modalităţi practice de (auto)ajutorare studenţilor afectaţi de distress în context profesional.

Data & Ora

17.03, 16:00-18:00

Dr. Matei Leontescu și Dr. Ioan Mirea

,,Stigma” – este un cuvânt derivat din limba greacă și se referă la semne corporale desemnate să exprime ceva neobișnuit și nefavorabil despre statutul moral al stigmatizatului. Ascunderea suferinţei psihice din teama de a fi ironizat, temut şi respins duce deseori la evitarea consultului medical, fapt care poate avea consecințe dramatice în evoluţia bolii.

Dr. Matei Leontescu și Dr. Ioan Mirea, medici rezidenți la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, ne invită spre noi perspective anti-stigmatizare, menite să aducă alinierea afecțiunilor psihiatrice în rândul celorlalte boli, astfel încât bolnavul psihic să obțină drepturile și privilegiile de care se bucură toți pacienții.

Data & Ora

23.03, 20:00-22:00