Activitățile de Educație Medicală


De multe ori, informațiile din sfera medicală pot fi greu de înțeles și toți avem nevoie de o pauză, în care să ne detașăm de programa standard a cursurilor, lucrărilor practice și să învățăm mai multe despre noi.

Ce includ activitățile medicale?

Activitățile de educație medicală își propun să facă acest lucru, prin întâlniri cu medici rezidenți din țară și din afara țării, studenți plecați cu burse Erasmus, discuții despre cum lucrurile din jur ne influențează viața de zi cu zi, dar și despre cum medicina interacționează cu multe domenii în activitatea cotidiană. Acestea se vor desfășura în format fizic.

Eveniment Fizic

Activitățile Medicale Educaționale din cadrul ZEM | Ediția a XVII-a

Dr. Cristian Paparău

Dintotdeauna ai fost curios cum se găsesc și se administrează probele interpretate de către medicul legist? Cum se reconstituie evenimentele pornind de la indiciile la care rămâne martor corpul victimei? Ce înseamnă cu adevărat cercetarea unui astfel de caz și ce resurse sunt necesare?

Pentru a-ți răspunde la toate curiozitățile, îl avem ca invitat pe Dr. Cristian Paparău, medic primar medicină legală, doctor în științe medicale, expert medico-legal independent, expert evaluator medicină asigurări și fondator al Asociației MindHelp.

Data & Ora

21.03

17:00 - 19:00

Șef de Lucrări Dr. Emanuel Fertig

Ești pasionat de cercetare și îți dorești să debutezi în domeniul cercetării medicale? Dacă te-ai văzut mereu desfășurându-ți activitatea într-un laborator, dar încă nu știi de unde să pornești, te așteptăm alături de invitatul nostru, Șef de Lucrări Dr. Emanuel Fertig, medic specialist hematolog, doctorand în biologie structurală și moleculară la Universitatea din Leeds, Marea Britanie și cercetător în laboratorul de Patologie Ultrastructurală și Bioimagistică din Institutul Victor Babeș, pentru a afla cum să îți transformi visul în realitate.

După mai mult de 16 ani de cercetare în 3 țări, cu reușite, dar și eșecuri, invitatul nostru ne va împărtăși câteva idei despre realitatea din spatele cortinei: despre cum ar trebui cu adevărat să se facă cercetare, diferențele dintre cercetare clinică și preclinică, informații despre finanțarea cercetării, despre plagiat, dar și despre cum să ne alegem coordonatorul de licență și de doctorat și cum să realizăm un CV valoros.

Data & Ora

22.03

20:00 - 21:30

Asist. Univ. Dr. Ioniță Ioana

Trăim într-o lume în care totul se întâmplă în viteză, ne dorim să realizăm cât mai multe și nu avem timp să ne odihnim. Studenții se simt copleșiți în fața volumului mare de materie pe care o au de parcurs pentru un examen și recurg la stimulente. Azi, mâine, trecem cu vederea, dar până când rezistăm așa? Până ajungem în burnout și realizăm că este deja prea târziu pentru o pauză sau pentru un moment de relaxare. Sindromul de burnout nu este o problemă minoră, ci se manifestă prin epuizare fizică, psihică și emoțională care poate merge până la insomnie sau dorința de a consuma substanțe stimulante.

Despre consecințele suprastimulării pe termen îndelungat, ce este de făcut, dar mai ales cum putem evita sindromul de burnout, vom afla în cadrul activității medicale mediată de Asist. Univ. Dr. Ioniță Ioana.

Data & Ora

23.03

16:00 - 18:00

Dr. Adrian Țînțăreanu

Încă de pe băncile facultății ne implicăm în diferite asociații pentru a ne dezvolta pe plan personal, pentru a cunoaște oameni noi și a ne lărgi orizonturile. Dar ce se întâmplă după ce devenim medici specialiști? Care sunt oportunitățile pe care le ai să te dezvolți în cadrul organizațiilor naționale și internaționale?

Dr. Adrian Țînțăreanu, medic rezident psihiatru, în prezent Secretar General al European Federation of Psychiatric Trainees (EFPT) și fost Președinte al Asociației Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România (AMRPR), ne va împărtăși din propria experiență pașii pe care să îi urmăm pentru o carieră în cadrul asociațiilor internaționale de specialitate.

Data & Ora

23.03

13:00 - 15:00

Dr. Alexandra Casian și Dr. Vlad George Rădulescu

Acneea reprezintă o afecțiune a pielii pe termen lung, care este foarte cunoscută deoarece afectează majoritatea adolescenților. Se consideră că are o patogenitate largă și greu de înțeles, fiind în strânsă legătură cu nivelul înalt al hormonilor androgeni din sânge, dar și cu creșterea excesivă a bacteriei Cutibacterium, care este prezentă în mod normal pe suprafața pielii. Acest lucru implică abordarea multidisciplinară a acneei pentru a fi ținută sub control.

Dr. Alexandra Casian, medic rezident dermatolog și Dr. Vlad George Rădulescu, medic rezident endocrinolog te vor învăța cum să îți cunoști corpul în vederea combaterii acneei prin moduri interactive. La finalul discuției, participanții vor avea ocazia să își verifice cunoștințele dobândite în cadrul unui quiz, în urma căruia vor putea câștiga produse cosmetice cu ajutorul partenerului SVR.

Data & Ora

22.03

18:00 - 20:00