CONFERINȚE | ZEM

Conferințe

Conferințele din acest an îți vor stârni curiozitatea și interesul, atât prin temele abordate, cât și prin lectorii care le vor susține. Idei noi, inovație și răspunsuri la întrebările pe care și le pun cei mai mulți dintre noi – pe scurt, conferințele ediției a XVII-a a proiectului ZEM, accesibile gratuit oricărui participant.

Vezi Conferințele ZEM 2023

Zilele Educației Medicale |

CONFERINȚE |

Avantajele și Dezavantajele Transferului de Embrioni Proaspeți versus Congelați

Dr. Diana Mihai
Data: 17.03 ; Ora: 12:00 - 14:00

Dr. Diana Mihai, Medic Primar în Obstetrică și Ginecologie și Doctor în Științe Medicale, este o prezență remarcabilă în domeniul sănătății femeilor. Membru fondator și Președinte al Societății Române de Estetică Ginecologică și fost Vicepreședinte al Asociației Internaționale a Celulelor Stem și Medicină Regenerativă, Dr. Diana Mihai a câștigat premii prestigioase, printre care Premiul Gala iSucces „Top Femei de Succes” în 2020, Premiu în cadrul celui de-al 5-lea Congres Mondial al ESAG (Societatea Europeană de Estetică Ginecologie) pentru înființarea și organizarea SREG și Best Medical Facilitator în 2021.

Cu experiență în Medicina Regenerativă și Estetică Ginecologică, Dr. Diana Mihai este un expert în fertilizarea in vitro (FIV). Este primul medic care a folosit și studiază laserul CO2 – Deka Monalisa Touch și Trainerul Național pentru acest laser. În calitate de CEO al Diana Medical Center, Dr. Mihai a contribuit la avansarea tehnicilor de FIV și la îmbunătățirea rezultatelor pentru cuplurile aflate în căutarea soluțiilor pentru concepție. Expertiza sa în Ginecologie Estetică și Medicină Regenerativă continuă să inspire comunitatea medicală internațională.

În infertilitate, un eveniment de maximă intensitate emoțională este reprezentat de momentul embriotransferului (transferului embrionului rezultat în laborator în uterul mamei). Majoritatea cuplurilor speră că acesta este momentul în care lupta lor a ajuns la final și vor afla că sunt părinți. Din păcate însă, în medie, doar 1 din 3 embriotransferuri va ajunge la nașterea unui bebeluș (36%).

“Este un subiect interesant, deoarece atât cuplurile, cât și noi ca medici, simțim o profundă dezamăgire în momentul în care după transferul embrionului nu obținem o sarcină. Veșnica întrebare este “to freeze or not to freeze all?”. Am făcut lucrarea de doctorat pe această temă și vă invit să discutăm avantajele și dezavantajele transferului de embrioni proaspeți sau congelați, cu informații surprinzătoare.”

Medicina Materno-Fetală: Intervenție înainte de prima suflare

Dr. Hadi Rahimian
Data: 16.03; Ora: 11:00 - 13:00

De la concepție până la naștere, emoțiile care te însoțesc în timpul călătoriei unei sarcini nu pot fi măsurate. De cele mai multe ori, finalul este unul fericit. Alteori, însă, în mod neașteptat, veștile ce vin din partea medicului pot căpăta dimensiuni dramatice. Astfel, șansa la viață a bebelușului ajunge să depindă de experiența doctorului.

Chirurgia materno-fetală, necesară în anumite situații, este o intervenție chirurgicală extrem de complexă care schimbă cursul unei boli încă din viață intrauterină. Imagistica fetală și instrumentele de diagnosticare de ultimă generație permit identificarea precisă a momentului în care condițiile de viață se înrăutățesc în timpul dezvoltării fetale. Astfel, au apărut noi modalități prin care se poate reda darul vieții bebelușilor, chiar înainte de naștere.

Astăzi, terapia fetală este recunoscută drept una dintre cele mai promițătoare domenii din medicina materno-fetală, iar intervențiile intrauterine devin o opțiune pentru un număr tot mai mare de sarcini complicate sau cu risc crescut.

Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar în Obstetrică-Ginecologie, supraspecializat în Chirurgie Minim Invazivă, Medicină și Chirurgie Fetală, ocupând în același timp postul de director medical al Spitalului Regina Maria este cel care a pus bazele unei noi specializări medicale în România. În cadrul acestei conferințe oferite de Zilele Educației Medicale, domnul doctor vine să ne împărtășească experiența lui în ceea ce privește salvarea vieților copiilor nenăscuți, ajutând mamele să strângă la piept miracolul vieții.

Reflecții în Terapia Arsurilor: De la Primul Ajutor la Recuperare

Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu
Data: 20.03; Ora: 16:00 - 18:00

Arsurile reprezintă unele dintre cele mai severe și traumatice leziuni pe care corpul le poate suferi. Acestea sunt rezultatul expunerii la temperaturi extreme, substanțe chimice sau alte surse de deteriorare a pielii și țesuturilor moi. De la accidente casnice la incendii de proporții, arsurile au o prevalență ridicată în rândul tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau mediu socio-economic.

În cazul pacienților pediatrici, arsurile cuprind un mecanism major de rănire, care afectează milioane de copii din întreaga lume, printre principalele cauze ale acestora numărându-se rănile prin opărire, prin incendiu și abuzul asupra lor. Gestionarea leziunilor provocate de arsuri necesită terapie medicală intensivă pentru insuficiența multiorgan și terapie chirurgicală agresivă pentru a preveni sepsisul și complicațiile.

Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu, Chirurg Plastician Pediatric, specializat în arsuri, chirurgie a mâinii și chirurgie estetică, a revoluționat în România tratamentul arsurilor la copii. A fost prim-vicepreședinte și membru fondator al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR) și fost președinte al Societății de Arsuri. În anul 2001 a inventat Banca de piele, primul sistem de crioprezervare a tegumentului uman. În prezent este președintele Consiliului Național pentru Siguranța Pacienților și a fost organizatorul mai multor misiuni chirurgicale internaționale, precum Operațiunea SmileUSA.

În cadrul acestei conferințe veți avea ocazia de a descoperi că impactul arsurilor nu se rezumă doar la leziuni fizice, ci poate avea și repercusiuni psihologice și emoționale profunde, atât pentru supraviețuitori, cât și pentru familiile acestora. Tratamentul arsurilor necesită adesea o abordare multidisciplinară și complexă, care îmbină îngrijirea medicală de urgență, intervențiile chirurgicale reconstructive și terapia de recuperare pe termen lung.

Vaccinarea anti HPV- de ce, când, pentru cine?

Prof. Univ. Dr. Simona Ruță
Data: 22.03; Ora: 15:00 - 17:00

Virusul, un microorganism care pândește peste tot, reprezintă unul dintre factorii care poate duce la dezvoltarea unor boli grave ale organismului uman. Existența lui în aer, pe obiecte și chiar în apa potabilă ne-ar putea face să credem că suntem expuși la tot pasul. În realitate lucrurile nu sunt atât de grave, pentru că nu toate virusurile contaminează oamenii, iar, dintre cele care ne atacă, unele nu sunt capabile de producerea bolii. Deși unele virusuri sunt greu de transmis în viața de zi cu zi, atunci când ajung să infecteze o persoană se poate întâmpla, în anumite situații, să pună viața în pericol.

La nivel mondial, bolile infecțioase, inclusiv HIV și hepatita parenterală, au un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate naționale. Pe de altă parte, infecțiile cu papilomavirusuri umane (HPV) sunt extrem de răspândite, afectând atât femeile, cât și bărbații. În timp ce majoritatea acestor infecții sunt asimptomatice și se remit spontan, unele tulpini persistente pot determina leziuni displazice, care, netratate la timp, pot progresa către formațiuni maligne.

Astfel, prin studii de cercetare permanente, oamenii de știință caută să identifice noi modalități de eliminare a infecțiilor virale din organism.

Cu un impresionant volum de cunoștințe în domeniu, doamna Prof. Univ. Dr. Simona Ruță, prorector pentru cercetare ştiinţifică al Universității de Medicina și Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti, şef al disciplinei de Virusologie și medic primar în microbiologie medicală, vine să împărtășească cu noi aspecte de maxim interes ale domeniului virusologiei și să aducă răspunsuri bazate pe dovezi pentru toate întrebările despre vaccinurile HPV. Vom afla cât sunt de sigure, cui îi sunt indicate și care sunt cele mai bune strategii de imunizare.

Abordarea pacientului toxicologic - de la teorie la practică

Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu
Data: 16.03 ; Ora: 15:00 - 17:00

Toxic – probabil ai o avalanșă de termeni cu care asociezi acest cuvânt. Știai că până și ciocolata poate fi toxică? În cadrul conferinței se vor prezenta principalele căi de expunere la toxice, modalități de decontaminare pentru scăderea absorbției de xenobiotice, descrierea principalelor toxidroame și a mecanismelor fiziopatologice implicate în apariția toxicității.

Mereu e vorba de cantitate, iar Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu este cel care ne va introduce în lumea toxicologiei, într-o doză adecvată. Medic primar ATI, șeful secției ATI II SCUB și Șef al Disciplinei de Toxicologie Clinică, acesta ne va prezenta mecanismele antidotice și măsurile de tratament suportiv pentru intoxicațiile acute. În plus, se vor expune cazuri clinice care să permită o înțelegere mai profundă a mecanismelor de toxicitate.

Ești pregătit? Află dacă poți face față schimbărilor de situație ale secției de Terapie Intensivă și cum expuneri repetate la substanțe de joasă toxicitate pot produce modificări considerabile. Promitem că nu există efecte adverse.